Så letter open source cloud computing

Det skal nok blive højtflyvende med de parter: Rackspace og NASA er som skabt for hinanden i samarbejdet OpenStack.org, som skal skabe en open source-platform for cloud computing. Rackspace donerer noget af sin kode, mens NASA lægger sin cloud-platform ud.

Projektet blev annonceret i mandags, så det er afgjort i sin vorden. Om de fremtidige leverancer skrive de på OpenStack.org:

Timeline: Openstack was announced July 19th, 2010. While many components of OpenStack have been used in production for years, we are in the very early stages of our efforts to offer these technologies broadly as open source software. Early code is now available on LaunchPad, with an inital release for OpenStack Storage expected in mid-September and an initial release for OpenStack Compute expected in mid-October.”

Helt overvejende er koden tænkt til store organisationer eller (nuværende eller kommende) leverandører, der ønsker selv at bygge sky-infrastruktur. Om det overvejende bliver for de, der vil tilbyde andre/specialiserede services, f.eks. software-as-a-service, security-as-a-service, management-as-a-service eller tilsvarende – eller det bliver de store in-house cloudløsninger, der kommer til at bruge OpenStack’s software, vil tiden vise.

Forfriskende er det at se to så tunge spillere (Rackspace er på NASDAQ i USA og godt repræsenteret i Danmark også) satse så kraftigt på et open source-projekt på et endnu helt umodent marked. Men om det faktisk kommer til at betyde, at cloud-kunderne bliver helt fri for at være låst fast til bestemte leverandører, er nok usikkert. På software-as-a-service-området er det det, at en bestemt software udbydes af en leverandør, der er det attraktive – helt uafhængig af, hvilken platform, leverandøren afvikler softwaren på. Og det er ikke givet, at det er lettere at portere til og fra open source-platforme, end det er med platforme på proprietær kode, også selvom man ‘kun’ anvender platform- eller infrastructure-as-a-service

Det, der er det afgørende, er, om der er åbne grænseflader til integration og portering, og om disse grænseflader overholder de åbne standarder, der er ved at forme sig på området. Open source gør det let at komme i gang. Det gør ikke nødvendigvis hverken etableringen eller driften samlet set billigere (det er som nok bekendt noget omstridt), bl.a. fordi det slet ikke er al open source-kode, der må anvendes til produktion uden betaling. Og det er ikke altid, at open source er ensbetydende med åbne grænseflader.

Dansette