Cloud computing og open source

Ja OK, de fleste kan nok se for sig, at man kan leje en server hos f.eks. Amazon og så installere et eller andet open source operativsystem på den – f.eks. Fedora, Ubuntu eller Debian, der allerede findes i rigt mål som skabeloner. Eller man kan naturligvis – når man først har fået sin infrastruktur op at køre – installere og drive et hvilken somhelst open source-produkt, der også kan installeres internt. Men er der nogen særlig cloud-vinkel på noget af det her open source?

Grundlæggende er idéen som med al anden open source software, at vi i fællesskab kan få bedre produkter ud af det ved at lade koden være åben (det behøver ikke betyde, at produktet er gratis, men det ved I naturligvis godt). Tit opstår løsninger, der bærer en sådan idealisme med sig, i universitetsverdenen, og det er da også tilfældet med f.eks. Eucalyptus, som var blandt oplægsholderne på Cloud Slam 2010.

Der er simpelthen tale om et open source produkt, som kan skabe en private cloud på den eksisterende hardwareplatform helt uden at intervenere i den kode og de data, der allerede findes. Og så kan denne private cloud udstrækkes til at hænge sammen med cloud-services fra f.eks. Amazon, hvorved den samlede løsning bliver til en hybrid cloud. Idéen blev fostret på et af Californiens mange solbeskinnede universiteter, og ledte sidste år til dannelsen af virksmheden Eucalyptus, som (naturligvis, fristes man til at sige) også udgiver en ‘enterprise’-version, der ikke sælges under en open source licens.

For ca. ½ år siden skrev gigaom.com om de 11 mest interessante open source-teknologier til cloud computing. Om det var en tilfældighed eller ej ved jeg ikke, men Eucalyptus er det første produkt, der bliver omtalt. Nr. 2 er Red Hat. Red Hats indlæg er ikke tilgængeligt i Cloud Slam-pakken af 73 timers underholdning (!), men til gengæld kan man her hente indlæg fra et Open Source Cloud Computing Forum, som Red Hat selv stod for, og som har indlæg fra en stribe af open source-cloud relaterede leverandører. Bemærk i øvrigt, at 2010-versionen af Red Hats arrangement finder sted den 22.-25. juni 2010. Se senere omtale.

Red Hat ser sin egen rolle i landskabet som katalysator for, at cloud infrastrukturen skal kunne udvikle sig fra open source til open architecture. Dette indebærer f.eks. en åben cloud management-struktur, hvilket vil kunne lette overflytning af cloud-baserede løsninger fra én leverandør til en anden, lettere sammenligning af omkostninger og services, og måske færre etableringsomkostninger ved f.eks. private eller hybrid clouds.

Men også IBM kunne fortælle en historie om open source til clouden. Det er projektet Simple Cloud API, som støttes af bl.a. Zend, GoGrid, IBM, Microsoft, Nirvanix og Rackspace, og som skal gøre det muligt for udviklerne at kode én gang, men alligevel være kompatibel med flere forskellige cloud-leverandørers forskellige API’er. Man kan undre sig over, at Microsoft er med i et sådant projekt, men netop PHP, som Simple Cloud API er baseret på, er et af de open source-udviklingssprog, som Microsoft meget tidligt har åbnet armene for i Azure cloud-platformen.

Én kommentar til “Cloud computing og open source”

Dansette