Derfor vil Microsofts Azure-platform vokse langsommere end f.eks. Amazons AWS

Svaret er ligetil: Azure er en platform – ren og skær platform. Hvis man ikke regner de ’små’ cloud service-områder med som database-as-a-service og integration-as-a-service, som kan bruges hver for sig, er Azure en udviklings- og afviklingsplatform, der kræver, at der er nogen, der skriver noget kode.

Microsoft TechEd 2010 er naturligvis også tæt belagt med cloud – således f.eks. den indledende key note, som man kan se refereret her. Bob Muglia, chef for Server og Tools Business hos Microsoft opfordrer i flg. Computerworld til, at virksomhederne sætter gang i udviklingen til Azure, så der kan høstes erfaringer (underforstået naturligvis også hos Microsoft, så Azure-suiten kan blive forbedret og optimeret). Og det er ikke mindst i forhold til Microsofts cloud-platform den helt rigtige tilgang.

Som vi tidligere har skrevet om, er Azure både en tilpasset Windows-server, en tilpasset SQL-databaseserver og en tilpasset .NET-platform. Det betyder, at det ikke uden videre er muligt at portere eksisterende kode til Azure – ikke mindst på grund af kravene til sikkerhedsmodellen. Men som altid tager Microsoft den med ro – de skal nok opnå global dominans på dette område også… Eller skal de?

Sagen er jo, at både de virksomheder, der i bund og grund er it-konsumerende, og de, der er it-leverende, har millioner af kodelinier liggende, som måske nok kunne have godt af en omskrivning, men som meget sjældent og kun meget langsomt og gradvist bliver det – med mindre, der sker noget radikalt nyt i virksomheden. Noget radikalt nyt kunne være en ny forretningsmodel, der indebærer salg af software via skyen (software-as-a-service) i stedet for eksternt eller internt hostet. Men i lange perioder vil der måske være behov for at opretholde begge platforme, og derfor kan en omskrivning til Azure blive en bekostelig affære i sig selv – og en for ringe forretning, hvis det er noget, der skal sælges.

Hvis man har store, komplekse systemer, skrevet i Microsoftsprog, er det formentlig en langt mere farbar vej ud i skyen at lægge hele molevitten på nogle virtuelle servere hos Amazon, og dermed høste fordelene af skalérbarhed og mikroafregning direkte og (stort set) på baggrund af den eksisterende kode…

Dansette