Er du it-chef er cloud computing din næstvigtigste teknologi

I følge analysevirksomheden Gartner, der har spurgt sine ‘medlemmer’ (kunder) om, hvilke teknologier, der er deres ‘top 5’ i 2010, rangerer cloud computing som nummer to. Nummer ét er en nær slægtning til skyen, nemlig ‘virtualisering’. Tredjepladsen indehaves af ‘web 2.0’. Netværks- og datakommunikation og Business Intelligence er nummer fire hhv. fem.

Særligt interessant er det også at se på teknologiernes placeringer de forgående år, og dermed deres relative bevægelser. Virtualisering har været i top tre siden 2008, og er i it-sammenhæng derfor en ‘gammel kending’, men også i 2007 var teknologien med fremme, da på en femteplads. Med årets placering som nummer ét har teknologien imidlertid detroniseret business intelligence, der faktisk har ligget på førstepladsen i en årrække.

Cloud computing, der kom med for første gang i 2009, da på en 16. plads, er en rigtig højdespringer, men web 2.0 har også haft fart på: fra en 15. plads i 2008 og 2009, nu til en tredjeplads. Web 2.0 i form af sociale medier, mashups og den slags, har været under vejs i flere år, og det er kun godt at se, at teknologierne (eller snarere: måden at bruge teknologierne på) nu har vundet solidt fodfæste blandt it-cheferne.

Virtualisering og cloud computing er i vid udstrækning en naturlig følge af ikke bare de hårde år i begyndelsen af århundredet (efter it-boblen), hvor meget i it-afdelingen handlede om effektivisering og standardisering, men også sidste års hårde finanskrise og (nu) deraffølgende pengeknaphed hos både virksomheder og offentlige institutioner.

Efter mange års kamp med budgetterne er it-cheferne blevet trænet i først og fremmest at tænke i, hvordan der hentes mest mulig ’saft’ ud af de infrastruktur-investeringer, der foretages, og her giver både virtualisering og clouding så afgjort mening. Men sammenholder vi ovenstående teknologier med, hvilke forretningsmæssige prioriteringer, it-cheferne har, kan billedet nuanceres yderligere:

  1. Forbedre forretningsprocesserne
  2. Reducere virksomhedens omkostninger
  3. Forøge anvendelsen af data og analyser
  4. Forøge arbejdsstyrkens produktivitet
  5. Tiltrække og fastholde nye kunder

Der er altså ikke kun tale om, at it-cheferne spinker og sparer, når de overvejer virtualisering og cloud computing, men formentlig også, at de faktisk mener, teknologierne vil kunne medvirke til at forbedre forretningsprocesser, udbrede anvendelsen af data i forretningen og tiltrække kunder. Det er dog klart, at teknologier som web 2.0 er mere synlige værktøjer, når der skal optimeres på forretningsprocesserne og tiltrækkes kunder.

Men ved at anvende driftsplatforme, der kan skaleres horisontalt og vertikalt meget hurtigt, og platform- og softwareservices via skyen, der ofte er særligt optimerede til at kunne integrere på tværs, er cloud computing særligt egnet til at understøtte forbedrede forretningsprocesser, forøge arbejdsstyrkens produktivitet og om ikke forøge anvendelsen så dog lette adgangen til data og analyseværktøjer.

Dansette