Bliver clouden udviklingsplatformenes nye kampplads?

Version2 skrev i sidste uge om, hvordan VMware og Google ‘hjælper udviklere med at hoppe fra sky til sky’. Hurra for det! Endnu et vigtigt skridt hen imod ægte kundekontrol over leverandører og driftsomkostninger… Men hvis man nærlæser artiklen, kan man let få den tanke, at VMware med Google som villig rejsemakker er i færd med at gøre deres Java-variant til en ekstra attraktiv platform at udvikle cloud-applikationer på – og med udsigten til tocifrede væksttal i cloudsektoren ikke noget uinteressant perspektiv.

Som det vil være de fleste bekendt, har Microsoft baseret deres Azure-platform på tilpassede versioner af Windows Server og SQL-databasen, og netop også .NET, altså Microsofts udviklingsplatform. Der er næppe tvivl om, at ‘åbne’ infrastrukturservices og platformservices som en god, gammel Windows Server 2003 eller en pålidelig Linux-variant vil være tilgængelig på markedet også i årene fremover, men hvad vil det betyde, hvis de ’store’ begynder at slås om markedsandelene via udviklingsplatformene også?

Der er mange perspektiver i denne diskussion; f.eks. kan anvendelsen af VMwares Spring Java-platform meget vel gøre javaapplikationer mere portable i skyen, og dermed i høj grad opfylde sit formål. Og kan man fortsat anvende sine Eclipse-baserede værktøjer, er meget vundet. Men bemærk, at SpringSource-værktøjerne netop er målrettet imod deployering på VMware-baseret cloud-infrastruktur, og dermed kan portabiliteten blive indskrænket til netop denne leverandørs platform-services, snarere end til javabaserede platforme som sådan.

Fordelene ved at anvende sammenhængende udviklingsplatforme er mange:

  • En masse funktionalitet, herunder interfaces til andre servicetyper som messaging og storage, vil være givet på forhånd
  • Udviklerteams, der mestrer bestemte platforme, vil have mulighed for at levere kode til cloudafvikling hurtigt og med færre fejl
  • Cloudleverandørernes driftsplatforme vil være skræddersyet til deployering, skalering og styring af netop den type applikationer

Men ulemperne er der også:

  • Er antallet af cloudleverandører, der understøtter den specifikke platform, ikke særlig stort, er den reelle konkurrence beskeden
  • Det kan være vanskeligt at udvikle smidige og let administrerbare integrationer til løsninger, der er baseret på andre platforme og måske driftet hos andre cloudleverandører
  • Er markedet for udviklerkompetencer på den specifikke platform lille, kan det blive vanskeligt for kunder (eller uafhængige applikationsleverandører) at skaffe de nødvendige medarbejdere

Valget er ikke meget anderledes, end ved udviklingsopgaver til traditionelle driftsformer. Men med et cloudmarked endnu under udformning, er det en satsning at vælge én cloudoptimeret udviklingsplatform frem for en anden – især når fælles standarder for integration på tværs, portabilitet og sikkerhed endnu ikke er generelt accepterede.

Dansette