2. generationsværktøjer til cloud management

De fleste it-afdelinger vil nok kunne få slemme drømme om, hvordan de skal sidde med langsomme browserbaserede management konsoller, sløve reaktionstider og uoverskueligt indhold i brugernes utallige cloud-implementeringer – lidt ligesom da de første Sharepoint-installationer begyndte at dukke op i begyndelsen af 2000-tallet. Ingen vidste rigtigt, hvad de ville opnå, og de fleste mistede hurtigt efter interessen – og overlod det til it-afdelingen at rydde op bagefter.

Nå, men det er der naturligvis også råd for på cloud computing-området. Nok lidt vel smart har jeg i overskriften kaldt det for 2. generationsværktøj, men sandt er det, at der ikke er mange leverandøruafhængige værktøjer, der kan give kunden hånd-i-handske med, hvad der foregår, og som kan understøtte den løbende optimering af udnyttelsen. Et sådant ‘metaværktøj’ kan med nogen ret betegnes som et evolutionært spring opad på udviklingsstigen, og derfor betegnelsen.

Leverandøren er Abiquo, der har frigivet et cloud managementværktøj af samme navn. Ud over naturligvis at findes i en kommerciel ‘enterprise edition’, har firmaet også udgivet en ‘community edition’ som open source, så det ikke bare er muligt at afprøve værktøjet, men også at udvikle videre på det, hvis det skulle være ønskeligt. Naturligvis er mange funktioner slået fra i den gratis udgave, men vigtigst er nok, at værktøjet muliggør håndtering af cloud-instanser på tværs af alle de (større) såvel kommercielle som ikke-kommercielle virtualiseringsplatforme.

Hvad der gør det lille firmas værktøj særlig interessant er, at det i følge specifikationerne understøtter konvertering og flytning af virtuelle instanser på tværs af virtualiseringsplatformene. Dette vil om noget kunne lette migrering fra en cloudleverandør til en anden (f.eks. fra en intern til en ekstern eller omvendt – eller mellem eksterne).

Én kommentar til “2. generationsværktøjer til cloud management”

  1. […] er da morsomt at kunne konstatere, at platinum plus-sponsoren i 2010 i Prag er Abiquo, dem, der for kort tid siden frigav både en open source og en kommerciel version af deres cloud management […]

Dansette