Lidt godter fra cloud-pressen hen over sommeren

Det kan ind imellem være vanskeligt at skelne de rent kommercielle indlæg fra journalistisk materiale på cio.com, men denne turde være god nok: Det meget anerkendte it-analyseinstitut Forester har identificeret de tre scenarier, der giver mening indenfor cloud storage: 1. Rent cloud-hostede applikationer med ‘egen storage’ tilknyttet, 2. backup til en cloud-instans og 3. ren fillagring i clouden. Det giver således modsatvist ikke mening at have applikationer kørende f.eks. internt, og så have en SAN-lignende storageimplementering kørende i skyen. Læs selv hvorfor.

Red Hat har i følge ComputerWorld anmeldt deres cloudplatform Deltacloud til et af it-industriens frivillige standardiseringsorganer, DMTF, med henblik på en vurdering af, om platformen er egnet som en standard for cloud-interoperabilitet. DMTF har i øvrigt en hel sektion om standardisering af cloud management-platformen, som vi tidligere har omtalt.

Det er svært at spå – især om fremtiden, sagde som bekendt Storm P. Julia King har i den amerikanske udgave af ComputerWorld sammenstykket en artikel om fremtidens it-karrierer fra flere forskellige kilder. Og efter de sparsomme kommentarer til artiklen at dømme, har forfatteren ikke helt fingeren på pulsen. Forudsigelserne er mange, men tendensen er klar: it-medarbejderne bliver dybt forankrede generalister (!?), der enten arbejder i megavirksomheder eller i småindustri (altså intet midt imellem). Og fokus vil være grøn it, etisk forsvarlig forretning, beskyttelse af privatlivet og efterlevelse af standarder og regulatoriske krav.

Cio.com har også selv produceret denne artikel med fem retningslinjer til at afgøre, hvilke applikationer, der er egnede til cloud computing: 1. Find ud af, hvorfor du overhovedet skal bruge SaaS, 2. tænk arkitektur, 3. gennemgå din portefølje kritisk og ryd ud i applikationerne, 4. nøjes ikke med at læse dokumentation; kemien skal være i orden, og 5. sammenlign de rette (og fulde) omkostninger.

Endelig til sidst lidt drama: månedsmagasinet Wired Magazine har i en artikel erklæret webben for død – længe leve internettet! Det har fået bl.a. Bernard Golden, manden bag ‘Virtualization for Dummies’ til at skrive en artikel på cio.com under titlen “webben er død – længe leve clouden”! Både Goldens behandling af artiklen i Wired og hans egne betragtninger om cloud computings rolle er interessante. Han anbefaler, at organisationer (virksomheder) forbereder sig således: 1. Anerkend, at du formentlig får brug for en ekstern storage provider (jf. Foresters vurdering øverst), 2. få dig en plan for båndbredde, 3. overvej dine investeringsbehov, hvis du i løbet af det næste år får to kæmpeordrer (store nye projekter/nye afdelinger osv.), og 4. tænk automatisering – grundigt!

Cloud: IT-verdenens IKEA

Meget kan man sige om Karsten Fogh Ho-Lanng, men han er ikke bange for kontroversielle synspunkter og klare udmeldinger. Senest kunne man læse en noget frisk klumme i CW (nej, ikke CloudWatch, men ComputerWorld) på nettet om cloud computings betydning for forretningen.

Påstanden er, at hvad IKEA gjorde for møbelindustrien, Ryan-Air for luftfarten og Skype for telebranchen, vil cloud computing gøre ved it-branchen. Og nej, det handler ikke om enorme mængder af overskydende embalage, utilstedeligt lidt benplads og video transmitteret med 1 billede pr. minut. Det handler om masseproduktion af standardvarer, serviceydelser helt uden overflødige elementer (nogle ville sige uden service…) og en pris, der kraftigt konvergerer mod nul.

Ja, cloud computing er baseret på standardvarer, udstrakt grad af selvbetjening og stordrift, der giver væsentlige besparelser. Men nej, det vil ikke fuldstændigt omkalfatre it-branchen – ikke i de næste mange år i hvert fald. For al den dejlige it, cloud computing kan levere, skal styres, trimmes, overvåges, scaleres, integreres med øvrig it – og frem for alt: fyldes med forretningsapplikationer eller forretningsdata (hvis det er SaaS, vi taler om), og alt det kommer jo ikke ud af ingenting.

Wegnerstole produceres stadig, Thai Airlines reklamerer med et serviceniveau ikke mange jordbaserede hoteller kan matche – og der er stadig masser af kunder på god gammeldags kobber, hvor man faktisk kan høre, hvad der bliver sagt. Cloud computing har en uomtvistelig  berettigelse og en forretningsmodel, der vil spise meget store markedsandele de kommende 5-10 år, men når ‘the next big thing’ dukker op, og cloud bliver modent og til en integreret del af varekataloget, vil det nok vise sig, at der stadig er plads til både inhouse drift, ASP og traditionel outsourcing.

Dansette